انقلاب فرهنگی - 09
با توجه به نقش و نیروی اجتماعی فرهنگ که در عصر حاضر به مراتب افزون تر از گذشته است ، ضرورت هماهنگی و همسویی صاحب نظران ، کارشناسان و برنامه ریزان فرهنگی کشور با نیازهای فرهنگی جامعه بیشتر احساس می شود لذا در سال 1372 شورای فرهنگ عمومی کشور با هدف توجه بیشتر به مسایل فرهنگی استان های کشور و پیگیری مصوبات شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در استان ها ، نسبت به تاسیس و تشکیل شورای فرهنگ عمومی در مراکز استان ها اقدام نمود و اکنون این شورا در تمامی مراکز استان ها تشکیل شده است . این شورا در استان ها به ریاست امام جمعه مرکز استان و نایب رییسی استاندار و دبیری مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می کند . مدیر کل صدا و سیمای مرکز استان ، رییس سازمان تبلیغات اسلامی استان ، مدیر کل آموزش و پرورش استان ، معاون برنامه ریزی استانداری استان ، مدیر کل اطلاعات استان ، مدیر کل تربیت بدنی استان ، شهردار مرکز استان ، مسئول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان ، یک نفر از نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی ، فرمانده سپاه استان ، فرمانده نیروی انتظامی استان ، رییس جهاد دانشگاهی استان ، رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان ، رییس کل دادگستری استان ، یک نفر از روسای دانشگاه های مرکز استان ، یک نفر از روسای نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه های استان ، مسئول دفتر رسیدگی به امور مساجد استان ، یک نفر از ائمه جمعه فعال استان ، سه نفر از شخصیت های معتبر فرهنگی و هنری استان ، یک نفر از ارباب جراید و مدیر کل کتابخانه های عمومی استان ، اعضای شورای فرهنگ عمومی استان را تشکیل می دهند .
در وظایفی که برای شورای فرهنگی عمومی استان ها تعریف شده است می توان به موارد ذکر شده ذیل اشاره کرد . مطالعه ، تجزیه و تحلیل و ارزیابی سالانه وضع فرهنگ عمومی استان بر اساس شاخص های تدوین شده در دبیرخانه شورای فرهنگی عمومی / انجام تحقیقات مرتبط با فرهنگ عمومی استان و تحلیل و ارزیابی نتایج تحقیقات علمی انجام شده به منظور دسترسی به راه کارهای مناسب جهت حل مسایل فرهنگی / بررسی و اظهارنظر نسبت به موضوعات ، طرح ها و گزارش هایی که از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور به شورای فرهنگ عمومی استان ها ارجاع می شود / تلاش در جهت همکاری ، هماهنگی و همسویی بین دستگاه های دولتی و غیردولتی و مجریان فرهنگی استان در زمینه ساماندهی برنامه های فرهنگی استان / برنامه ریزی در جهت اجرای مصوبات ابلاغی شورای عالی انقلاب فرهنگی و تصمیمات شورای فرهنگی عمومی کشور در استان ها .
شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه نتیجه گیری از روند برنامه ها و بازتاب عملکردی شورای فرهنگ عمومی ، در سال 1385 ساختار شورای فرهنگ عمومی در شهرستان ها را نیز مصوب کرد . این شورا که تحت نظارت شورای استان فعال خواهد بود ، ترکیب کوچکی از شورای استان با همان افراد و وظایف است : بررسی معضلات و ویژگیهای فرهنگی که در جامعه شهری و روستایی آن منطقه وجود دارد / ارایه راه کارهای مناسب برای رفع این معضلات و انعکاس آن به شورای فرهنگ عمومی استان / تلاش برای حذف سنت های غلط رایج و تشویق مردم برای حفظ و تقویت ارزش های دینی ، مذهبی و فرهنگی منطقه / اتخاذ شیوه های تشویقی و نظارتی در شهرستان به منظور اعتلا و شکوفایی فرهنگ عمومی در ابعاد مختلف / مطالعه سیاست های فرهنگی ابلاغی از مراکز استان و کشور/ اظهار نظر نسبت به موضوعات طرح شده و تهیه گزارش های مورد نیاز استان برای اصلاح فرهنگ عمومی در شهرستان ها و پیگیری مصوبات شورای فرهنگ عمومی کشور و استان در سطح شهرستان از جمله وظایف تعیین شده برای شورای فرهنگ عمومی شهرستان است.
پیش از این اشاره شد که شورای فرهنگ عمومی کار گروه های تخصصی در زیر مجموعه خود راه اندازی کرده و بخشی از امور را از طریق برنامه های کارشناسی این کارگروه ها مدیریت می کند .
به لحاظ نوع تخصصی و گرایشی که در بنده نسبت به امور فرهنگی در حوزه تبلیغات شهری و محیطی وجود دارد مناسب دانستم نگاهی کوتاه به [شورای تبلیغات شهری] که ضوابط اجرایی آن در شورای فرهنگ عمومی منصوب گردیده بینداریم.
در ماده یک طرح تشکیل شورای تبلیغات شهری که تعریف کننده اهداف این شوراست ، هدایت تلاشهای مردمی و جمعی در زمینه های تبلیغات فرهنگی و هنری و سیاسی در معابر و راه ها ، میادین و اماکن عمومی و همچنین بهره گیری مناسب و مطلوب و به جا از امکانات عمومی در جهت افزایش آگاهی و رشد فرهنگ عمومی و ایجاد هماهنگی و نظم لازم در این زمینه ، به عنوان هدف تشکیل شورای تبلیغات شهری ذکر شده است . از دیدگاه این مصوبه ، تبلیغات شهری عبارت است از : شعارنویسی ، نقاشی ، طراحی و نصب پوستر و همچنین اطلاعیه و اعلامیه و تندیس و کتیبه در زمینه ها و موضوعات مختلف فرهنگی ، اجتماعی ، سیاسی ، اقتصادی ، تجاری و... در سطح شهر که توسط دستگاه های دولتی ، ارگان ها ، نهادهای مردمی ، انجمن ها ، مراکز ، جمعیت ها ، موسسات ، شرکت ها و اشخاص صورت می گیرد .
شورای تبلیغات شهری در تهران استان ها زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل می شود . مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ، نماینده استانداری ، نماینده سازمان تبلیغات اسلامی نماینده شهردرای و سه نفر صاحب نظر در مسائل اسلامی ، هنری و ارتباطات اعضای شورای تبلیغات شهری در استان ها هستند . در شرح وظایف و اختیارات این شورا نکات بارزی وجود دارد که اشاره به برخی از آنها خالی از فایده نیست . از جمله آنکه : بررسی سالانه وضعیت تبلیغات شهری کشور و ارزیابی فعالیت های هدایتی و نظارتی شوراها در این زمینه و گزارش آن به شورای فرهنگ عمومی / تهیه ، اعلام و ابلاغ برنامه های لازم با شیوه های مناسب برای پاکسازی سطح شهر از آثار تبلیغی نامطلوب و نابجا از طریق دستگاه ها ذیربط و طرق مناسب دیگر و همچنین جلوگیری از انجام هر گونه تبلیغات غیرمجاز و نامناسب از طریق دستگاه های قانونی و اجرایی / مراقبت در حفظ شعارها ، کتیبه ها و هر گونه آثار تبلیغی شهری که از جنبه های تاریخی یا هنری واجد ارزش خاص می باشد و توجه دادن مسئولین و سازمان های ذیربط به حفاظت از آنها / تعیین یا ایجاد محل های مناسب و مجاز برای انواع تبلیغات فرهنگی یا تجاری / تعیین ضوابط مربوط به میزان و نحوه دریافت عوارض از انواع تبلیغات و آگهی های تجاری در سطح شهر و کسب و مصرف عوارض مزبور .
پژمان ضیائیان
منتشر شده در روزنامه خبر جنوب 1394.5.18